28-01-2020

Kennismaken met Yohanam

Wie ben ik en wat doe ik?

Mijn naam is Yohanam en sinds 2009 ben ik als partner bij Dynamico actief in de gemeente Rucphen in de zorgverlening. In mijn praktijk ben ik werkzaam als acupuncturist en craniosacraaltherapeut. Mijn achtergrond als fysiotherapeut geeft mij hiervoor een stevige bodem wat betreft de anatomie, pathologie en fysiologie.

Voor wat voor soort klachten kunt u bij mij terecht?

  • Migraine en andere hoofdpijnklachten
  • Burn-out
  • Klachten aan het bewegingsapparaat, denk aan nek- en rugklachten
  • Klachten aan het gehoor en kaak
  • Stress
  • Klachten als astma, hooikoorts e.d.
  • Darmklachten
  • Klachten aan het bekken gebied
  • Zwangerschapsklachten


Ik behandel kinderen vanaf 0 jaar. Je kunt terecht van huilbaby’s tot kinderen die last hebben van concentratieproblemen.

Hoe komt het dat ik al deze klachten kan behandelen?

Wat maakt dat ik al die verschillende klachten zou kunnen behandelen?

Het heeft alles te maken met het bindweefsel, je lijf. Je lijf heeft een sterk zelfregulerend vermogen en de kunst is die weer terug te vinden.


In de jaren 70 is door Dr. John Upledger, met zijn achtergrond en ervaring als osteopaat een nieuwe therapie ontwikkeld. Met de ontdekking van het craniosacraal ritme ontstond zijn zoektocht en de ontwikkeling van de therapie die hij craniosacraal therapie noemde.  De belangrijkste focus van Dr. John was werken met bindweefsel (fascie). Fascie verbindt alles met elkaar, steunt, reguleert spanning, zorgt voor de vorm van ons lichaam en maakt het ook mogelijk dat organen ten opzichte van elkaar kunnen verglijden, zodat we soepel kunnen bewegen. Bindweefsel kan zich op alle mogelijke manieren aanpassen aan omstandigheden, denk bijvoorbeeld aan herstel na verwonding. Bindweefsel kan fysieke en emotionele spanning tijdelijk opslaan, reguleren, opvangen en compenseren. Dit gebeurt zonder dat je dat merkt. Als de belasting te groot wordt, of het duurt te lang dan wordt op een gegeven moment de grens bereikt en kunnen zich allerlei klachten ontwikkelen.

Wat kan cranio voor u betekenen?

Cranio Sacraal Therapie is (CST) is een behandelwijze waarbij er wordt gewerkt met zorgvuldige, zachte manuele technieken. Het is ontstaan vanuit de osteopathie met een holistische kijk op de mens. Het doel van deze behandelwijze is om het lichaam weer in balans te brengen. Zo wordt niet alleen de klacht maar ook de oorzaak van de klacht behandeld.

Het Cranio Sacraal Systeem bestaat uit de hersenvliezen, de hersen- en ruggenmergliquor en de structuren binnen het membraansysteem die de toe- en afvoer van de liquor regelen.

Door gebruik te maken van de fascie (bindweefsel) kan de therapeut informatie over het functioneren van het systeem verkrijgen en het ook behandelen. Het doel is een ontspanning te bewerkstellingen en het zelf herstellend vermogen van het lichaam weer te optimaliseren.

Wat kan acupunctuur voor u betekenen?

Acupunctuur is een onderdeel van het Traditionele Chi­nese Geneeswijze (TCG) en is al ruim 2000 jaar oud. De Chinese zienswijze op ziekte en gezondheid ver­schilt met die van het westen, de TCG heeft namelijk een holistische kijk op gezondheid en ziek zijn. Voor meer informatie over TCG zie www.zhong.nl

In deze praktijk wordt daarom vanuit een holistische kijk behandeld, dat wil zeggen dat de mens in zijn to­taliteit wordt benaderd. Zowel de geest als het lichaam worden in hun omgevingen beïnvloed. Acupunctuur helpt de eigen weerstand te vergroten, vermindert pij­nen en zorgt voor een natuurlijk herstel.

Gratis inloopspreekuur zonder doorverwijzing van uw huisarts.