11-04-2021

Herstellen van COVID-19

Klachten na een COVID- infectie kunnen hardnekkig zijn. De bekendste zijn vermoeidheid en kortademigheid en of benauwdheid. Maar wist U dat ook pijn op de borst, heesheid, hoofdpijn, smaak- en reukverlies, concentratieproblemen, vergeetachtig zijn en zelfs prikkelgevoeligheid bij licht, geluid en drukte, klachten zijn waarmee ex- coronapatiënten kunnen kampen. Gelukkig is er iets aan te doen. Via de huisarts of longarts kunnen ex- coronapatiënten een verwijzing krijgen voor herstelzorg.

De paramedische herstelzorg kan bestaan uit fysiotherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie. Aangezien de klachten zo uiteenlopen is het belangrijk dat er goed wordt samengewerkt tussen de verschillende specialismen.

Fysiotherapeuten Sander Luijkx en Estelle Becht van Dynamico begeleiden dagelijks ex- coronapatiënten. Zij geven antwoord op vragen over herstelzorg.

Hoe gaat herstelzorg van start?

“Na de algemene intake bij de fysiotherapeut, waarbij een beeld wordt verkregen van de ernst en de duur van de klachten,  bepalen we samen met de patiënt een einddoel. Belangrijk is dat patiënten slim om leren gaan met hun energie. Vaak zien we dat mensen te veel willen en daarbij tegen hun grenzen aanlopen. Met een geschikt trainingsprogramma bouwen we kracht en conditie op en werken we aan spiercontrole. Onderschat de mentale impact niet. Acceptatie en het aangeven van grenzen is belangrijk, Psychosomatische fysiotherapie helpt daarbij.”

 

Wat houdt zo’n trainingsprogramma concreet in?

“Oefeningen waarbij de patiënt een-op-een begeleiding krijgt van een fysiotherapeut. Om de conditie op te bouwen maken we bijvoorbeeld gebruik van de loopband, fiets of roeitrainer, waarbij we de patiënt continu monitoren door middel van een saturatiemeter, een klemmetje om de vinger waarmee het zuurstofgehalte in het bloed wordt gemeten. Krachttraining kan bestaan uit oefeningen met eigen gewicht of hulpmiddelen zoals lichte gewichtjes. Is de patiënt conditioneel en met spierkracht in een gevorderd stadium, dan biedt de eGym uitdaging. Deze bestaat uit diverse fitness- apparatuur dat per individu kan worden ingesteld. Tijdens de intake meten we de intensiteit van de uitademing met een zogenaamde Peakflow. Ex- coronapatiënten hebben vaak problemen met de ademhaling. Ademhalingstherapie, gericht op de diepere buikademhaling, leert de patiënt deze weer onder controle te krijgen.”

 

Welke disciplines van paramedische zorg kunnen worden ingesteld en wanneer?

“Hulp van een diëtist kan worden ingeschakeld om ervoor te zorgen dat de patiënt voldoende en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Wanneer er problemen zijn met het doseren van energie kan er gekozen worden om de patiënt in contact te brengen met de ergotherapeut. Bij klachten op het gebied van praten, slikken en ademhalen kan het advies gegeven worden om contact op te nemen met een logopedist. Zowel bij de intake als gedurende het herstel kan tot deze keuze besloten worden. Het Dynamico-team biedt alle disciplines voor herstelzorg; fysiotherapie, ergotherapie, diëtiek en logopedie onder één dak . Ook hebben wij geavanceerde cardio- en kracht apparatuur in huis voor een optimaal herstel.”

 

Wie komen in aanmerking en wordt herstelzorg vergoed door de zorgverzekering?

“Alle ex-coronapatiënten met restklachten komen hiervoor in aanmerking, ongeacht de patiënt op het IC heeft gelegen. Met een verwijzing van de huisarts of longarts worden maximaal vijftig behandelingen fysiotherapie of oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Om voor deze vergoeding in aanmerking te komen moeten de ex-coronapatiënten wel deel nemen aan een onderzoek naar het herstel van een COVID-infectie. Dit onderzoek, waarbij de anonimiteit wordt gewaarborgd, is tweeledig. Naast gegevens als behandeling en herstel worden 1.300 mensen geselecteerd om een vragenlijst in te vullen. Het COVID- virus is geheel nieuw, mede daarom zijn dit soort gegevens zo belangrijk.”

Bron: Rucphense Bode 24 maart 2021

Foto's: Corine Roks

Gratis inloopspreekuur zonder doorverwijzing van uw huisarts.