15-01-2020

Samenwerking Dynamico & NAC Breda

Dynamico is al een aantal jaren nauw verbonden met voetbalclub NAC Breda. Middels deze blog willen wij jullie een “kijkje in keuken geven” om een beeld te krijgen van de werkzaamheden die zoal worden verricht.

Sinds 7 jaar hebben Dynamico en NAC Breda een professionele samenwerking. Dynamico is met 3 fysiotherapeuten op locatie verantwoordelijk voor de gehele medische begeleiding en ondersteuning van NAC. Dit houdt in dat er zorg wordt gedragen voor de NAC selectie, de beloften en de gehele jeugdopleiding. Dit gaat vaak in samenwerking met de collega fysiotherapeuten in de praktijk van Dynamico. Bijvoorbeeld wanneer er andere specialisaties moeten worden ingezet of wanneer beeldvormend onderzoek middels echografie gewenst is. De werkzaamheden zijn breed en onder te verdelen in een aantal categorieën, namelijk: testen & meten(medische screening), preventie en revalidatie/behandelen.

Testen & Meten:

Elk seizoen wordt er getest en gescreend, dit begint in de voorbereiding van het nieuwe seizoen met de zogenaamde “injury prevention” testen. Dit zijn medische screeningen waarin er diverse kracht- en flexibiliteitstesten worden afgenomen bij de spelers in combinatie met functionele testen. Denk hier bijvoorbeeld aan springtesten om de knie- en enkelstabiliteit in kaart te brengen. Deze testen worden afgenomen bij de NAC Selectie, beloften en de jeugdelftallen O17 en O19. Op basis van deze testgegevens worden er zogenaamde “weaklinks” opgesteld per speler. Zo kunnen we daarna bij elke speler, waarbij zwakke/afwijkende punten zijn gevonden en die de kans op een (specifieke) blessure kunnen verhogen, daar preventief op inspelen middels een persoonlijk oefenschema.

 

Naast de “injury prevention” testen worden er ook performance testen afgenomen. Hier wordt er gekeken naar de presteermogelijkheden van een speler zoals: sprintsnelheid, wendbaarheid, conditie en sprongkracht. Deze testen worden afgenomen bij de selectie/beloften en de jeugdelftallen O13 t/m O19. Vanaf de O19 wordt er met behulp van hartslagmeters en GPS-data een nog beter beeld gevormd van de speler en zijn presteermogelijkheden.

 

Tot slot worden er maandelijks vet -, lengte - & gewichtsmetingen gedaan bij de O14 t/m de selectie. Op basis van deze gegevens kan er bijvoorbeeld een beeld gevormd worden van de groeispurt van een speler(O14 tm O17). Dit is voor ons relevant aangezien deze periode vaak gekenmerkt wordt met een verhoogde kans op (groei-)blessures en mindere prestaties.

 

Preventie:

Op basis van alle testresultaten en de gevonden “weaklinks”, worden er acties ondernomen. Elke speler(O17 t/m de selectie) krijgt een individueel afgestemd programma/plan waarin hij zal moeten investeren om de “weaklinks” te verbeteren. Dit alles met als doel de kans op een blessure te verminderen/verkleinen. Deze programma’s bevatten een individueel kracht- en flexibiliteitsprogramma die gedaan moeten worden naast het weekprogramma van NAC.

 

Zoals eerder vermeld wordt er bij de O14 t/m O17 gekeken naar de groeispurt. Indien er toenemende groei-/overbelastingsklachten worden waargenomen en een speler bevindt zich in zijn groeispurt, zal de trainingsbelasting in overleg met de trainer aangepast worden. De trainer heeft zelf ook een beeld welke spelers zich in hun groeispurt bevinden en kan hiernaar handelen.

 

Gedurende het seizoen werken spelers van de selectie/beloften en O19 met vragenlijsten die dagelijks ingevuld moeten worden. Deze vragenlijsten geven een beeld over de fysieke en mentale gesteldheid van een speler. Als er bijvoorbeeld wordt waargenomen dat een speler in het “rood” zit kan hierna gehandeld worden met behulp van een gesprek of het aanpassen van zijn trainingsbelasting.

 

Revalidatie/behandelen:

Ondanks het preventieve beleid komt het natuurlijk voor dat spelers geblesseerd raken. Als dit is gebeurd zal de speler middels een revalidatietraject weer trainings- en wedstrijdfit moeten worden. Er wordt in dit geval een medisch beleid/plan opgesteld om de spelers zo snel mogelijk, maar wel verantwoord weer wedstrijdfit te krijgen. Afhankelijk van de blessure en fase van het herstel zal de revalidatie plaatsvinden op het veld, in het krachthonk of in de praktijk en natuurlijk ook op de behandeltafel. Het komt ook voor dat er een multidisciplinair beleid nodig is om een speler zo optimaal mogelijk te kunnen helpen, denk hierbij aan het contact met specialisten en therapeuten in de praktijk.

 

Indien er vragen zijn over bovenstaande informatie of als u al langer met een blessure/klacht rondloopt en graag eens een uitgebreide medische screening wilt ondergaan, neem gerust contact met ons op!

Gratis inloopspreekuur zonder doorverwijzing van uw huisarts.