23-04-2020

Revalidatie voor ex-coronapatiënten

Als gevolg van COVID-19 kunnen mensen langdurig klachten ervaren. Op advies van het Radboud UMC hebben patiënten die ernstig ziek zijn geweest, ook na hun ziekenhuisopname, intensieve revalidatietherapie nodig. Zij kunnen na Intensive Care opname als gevolg van langdurige fysieke inactiviteit door ziekte onder andere ademhalingsklachten hebben. Dit is het zogenoemde Post Intensive Care Syndroom (PICS). Het herstel kan maanden tot jaren duren, waarbij goede begeleiding noodzakelijk is.

Uit de laatste onderzoeken blijkt dat 75-80% van de mensen die in het ziekenhuis belanden door een COVID-19 infectie, gemiddeld 21 dagen in het ziekenhuis verblijven. Ook blijkt dat 20-25% van deze mensen op de intensive care (IC) belanden. Een langdurige periode van ziek zijn heeft grote gevolgen voor de gezondheid. Er kunnen restklachten optreden zoals:

 • Verminderde longfunctie en ademhalingsfunctie
 • Algehele vermoeidheid
 • Gewricht en spierklachten
 • Verlies van algehele conditie
 • Verlies van algehele kracht
 • Psychische problematieken zoals depressies en angstgevoelens
 • Ondervoeding

 

Er is hard gewerkt om een revalidatieprotocol speciaal voor ex-coronapatiënten samen te stellen. Door onze multidisciplinaire samenwerking met o.a. diëtisten, psychologen, huisartsen en medisch specialisten, zijn wij erin geslaagd om een gedegen revalidatieprotocol te realiseren. Een juiste en snelle begeleiding op het gebied van beweging en voeding is essentieel!

 

Bij Dynamico werken diverse specialisten op het gebied van revalidatie, longrevalidatie, geriatrie en ondersteuning en behandeling van psychische problematieken. Ook zijn een aantal fysiotherapeuten aangesloten bij het Chronisch ZorgNet waardoor zij up-to-date zijn van de laatste kennis en vaardigheden als het gaat om de behandeling van deze kwetsbare doelgroepen. Daarnaast volgen wij vanuit fysiotherapie Nederland de laatste ontwikkelingen en adviezen en passen deze toe in de behandelingen, revalidatie en trainingen.

 

Inhoud revalidatieprogramma

Afhankelijk van de restklachten zal het programma bestaan uit een combinatie van de onderstaande onderdelen:

 • Krachttraining gericht op algehele spierversterking
 • Functionele- en balanstraining gericht op het verbeteren van dagelijkse activiteiten
 • Duurtraining om de conditie te verbeteren
 • Ademhalingstraining
 • Mentale ondersteuning door onze psychosomatische fysiotherapeute en/of psycholoog

 

Het programma zal gericht zijn op 2 tot 5 behandelingen per week. De mate van beperking en het actuele functioneren zullen bepalen hoeveel behandelingen dit zullen zijn.

 

Vergoeding programma

Afhankelijk of er een ziekenhuisopname is geweest, wordt het revalidatieprogramma mogelijk geheel vergoed. Als er geen ziekenhuisopname is geweest dan wordt het revalidatieprogramma vergoed uit je aanvullende verzekering.

Afhankelijk van je persoonlijke situatie vinden deze thuis of in de fysiotherapiepraktijk plaats.

 

Mocht u klachten ervaren als gevolg van het COVID-19 virus, neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak. De intake zal plaatsvinden middels een videoconsult.

 

 

Team Dynamico staat voor u klaar!

Gratis inloopspreekuur zonder doorverwijzing van uw huisarts.